NaslovnicaO općiniRazvojni potencijalTurizam

Turizam

Grude su bogate i prirodnim ljepotama – od brojnih jama i pedina karakterističnih za ovaj kameni, kraški krajolik pa do suprotnosti navedenom – brojnih izvora i vodenih resursa (jezero Krenica, rijeka Tihaljina – Trebižat). Na jugu kod naselja Peć Mlini izvire rijeka Tihaljina, koja nizvodno mijenja ime, a kao Trebižat ulijeva se u Neretvu.

Na sjeverozapadnom dijelu Kongore nalazi se prirodna rijetkost ovog područja – jezero Krenica. Ima stalnu vezu sa podzemnim vodama i nikad ne presušuje. Širina jezera je oko 300 m, a dubina 47 m. Postoje brojne legenda vezana za to jezero koja se uvijek slušaju sa istim zanimanjem. Iznad izvora rijeke Tihaljine na 260 m nadmorske visine nalazi se Ravlića pećina. Arheološkim iskapanjima pronađeni su ostaci naselja koje potječe iz vremena neolitika tj. mlađeg kamenog doba.

U čast jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Antuna Branka i Stanislava Šimića iz Drinovaca, u Grudama je pokrenuta kulturna manifestacija pod nazivom Šimićevi susreti, prvi put održana 1964. u Drinovcima. Postala je tradicionalna kulturna manifestacija, održava se u svibnju svake godine i privlači brojne javne i kulturne djelatnike.

Od pjevanja na grudskom području (Donja Bekija) najprofiliraniji i trenutno najaktualniji vokalni žanr je ganga, bećarac, putničko pjevanje, brojke, džotaviceisvistilovi pjevanja najčešće se izvode u desetercu i svitina čini pjevanja svrstavaju se pod jedan naziv - “bekijsko pivanje“. Navedeni način i pjevanja i sviranja ne mogu se notno zapisati, pa su zbog svog načina izvođenja i arhaičnosti daleko poznatiu cijelom svijetu. Ganga kao način pjevanja Zagore i dijela Dalmacije i Hercegovine stavljena je na listu ugrožene svjetske baštine, zaštićena kao nematerijalna baština od UNESCA.

S obzirom na veličinu općine Grude i njen turistički potencijal trenutačni smještajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe. Općina Gruda ima jedan hotel „Otok“ čiji su kapaciteti 62 ležaja smještena u 23 sobe. Ostatak smještajnih kapaciteta nalazi se na Seoskom turizmu "Marića Gaj" koji raspolaže s 24 ležaja, motel "Dorin" i motel "Kod Barića".

Gastro ponuda na području općine Grude čine jela karateristična za ovo područje Hercegovine, a to su: pura, hercegovački pršut, raštika, jela ispod poznate hercegovačke peke ili sača, poznata hercegovačka loza spravljana na tradicionalni način, koji su dio specifične ponude ovog dijela Hercegovine.

thumb Penjaliste pec mlini

 

 

 

Gradovi prijatelji

grad-prijatelj-slunj

grad-prijatelj-baldisero-to

 

KARTA GEOPORTALA

geoportal

PREGLED KATASTARSKIH PODATAKA

katastar

Vrijeme u Grudama

Temperatura: 18.9 °C
Tlak zraka: 990.2 mbar
Relativna vlaga: 68.0 %
Brzina vjetra: 0.6 m/s
Smjer vjetra: Z
Udar vjetra: 2.6 m/s
Količina oborina: 0.0 l
Ažurirano: 20.10.2017 12:00

ss2017

Prostorna osnova općine Grude

prostorna-osnova

Pretraživanje

trebizat-heritage-trails